Erişim adresi : https://dccollection.share.library.harvard.edu/
Sovyet Tarihi Araştırmaları için Dijital El Kitabı, Sovyet tarihi üzerine çalışan araştırmacılar için birincil kaynaklara yönelik bibliyografik bir rehber sunar. Bu proje, Harvard Üniversitesi Davis Rus ve Avrasya Çalışmaları Merkezi tarafından, Harvard Tarih Bölümü'nün desteğiyle geliştirilmiştir.
Web sitesinin amacı, araştırmacıların proje ekibimiz tarafından toplanan ve kataloglanan çevrimiçi kaynaklar arasında kolayca gezinebilmelerini sağlayarak Sovyet tarihi araştırmalarını desteklemektir. Kaynaklar ağırlıklı olarak on beş Sovyet sonrası devletle ilgili olmakla birlikte, daha geniş araştırma alanlarına sahip kullanıcılar için Sovyet sonrası alanın ötesine geçen içerikler de sunulmaktadır. El Kitabında yer alan bazı kaynaklar Harvard Kütüphanelerine özel erişim gerektirse de, sunulan materyallerin büyük çoğunluğu açık erişimlidir.
El Kitabı Üç Ana Bölümden Oluşmaktadır:
1. Açık Erişim Birincil Kaynaklar
Çevrimiçi olarak serbestçe erişilebilen 900’den fazla birincil kaynak materyali içerir. Bunlar arasında arşiv belgeleri, belge koleksiyonları, süreli yayınlar, istatistiksel veriler, günlükler, mektuplar, sözlü tarih kayıtları, fotoğraflar, edebiyat ve sanat eserleri gibi yayınlanmış ve yayınlanmamış materyaller yer alır. Kaynaklar, dijital arşivler, kütüphaneler, koleksiyonlar, sergiler ve dijital akademik projeler aracılığıyla sunulmaktadır.
2. İngilizce Birincil Kaynaklar
İngilizce yazılmış belge koleksiyonları, süreli yayınlar ve kurgusal metinlere dair bibliyografik bir rehberdir. Başlangıçta, Profesör Terry Martin tarafından Harvard öğrencilerinin ders makalelerinde birincil kaynakları kullanmalarını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş, zamanla genişletilerek çok sayıda açık erişimli dijital kaynak içerecek hale gelmiştir.
Örnek Koleksiyonlar:
Rehber: Sovyet Bürokrasi Karşıtı Posterler, Fung Kütüphanesi FPCC_053
Eleştirmeye Cesaret Edin! Sovyet Bürokrasi Karşıtı Posterler, Fung Kütüphanesi FPCC_036
3. Çevrimiçi Bulma Yardımları
Bu bölüm, Sovyet sonrası döneme ait dijital bulma araçları ve referans materyallerine odaklanır. İçerik; Moskova’daki merkez arşivler, cumhuriyet arşivleri, bölgesel ve belediye düzeyindeki arşivler ile çeşitli kurumsal arşivler tarafından sunulan kaynakları kapsar. Gelecekte, bu bölümde eski KGB arşivlerine erişim hakkında da bilgi sunulması planlanmaktadır.
Her bölümde kaynaklarda nasıl gezineceğinize dair detaylı kullanım talimatlarına yer verilmiştir. Ayrıca, anahtar sözcüklerle arama yapabilir ya da Gelişmiş Arama işleviyle belirli kaynaklara ulaşabilirsiniz.
Bu üç ana bölümün yanı sıra, Harvard veya diğer kurumlar tarafından hazırlanmış bibliyografik kaynaklara da başvurabilirsiniz. Bu sayede, BDT bölgesinin ötesine uzanan Rus ve Avrasya koleksiyonları hakkında da bilgi edinebilirsiniz.